Artiklar

Hantera ditt batteri rätt när kylan kommer

Vi får varje år mängder med frågor om batterier och speciellt på hösten och våren när fritidsfordon och båtar ska till eller från vinterförvaringen och här finns det pengar och energi att spara genom att förvara och sköta sitt batteri rätt.

Jag tänkte här att vi skulle dela med oss av kunskapen vi byggt på oss under våra år i branschen och även komma med några användbara råd för hur du får batteriet att hålls längre och fungera bättre.

Har du inte möjlighet att regelbundet kolla till ditt batteri och kontrollera så att vilospänningen håller sig som lägst runt 12,4 volt är rekommendationen att plocka ur batteri och ställa det hemma i sval temperatur, fulladdade då kyla generellt påverkar batteriets kapacitet och livslängd negativt.

Undantaget är Litiumbatterier som bör vinterförvars med ca 50% laddning och i sval miljö. Låter du batteriet stå kvar i fordonet se då till att koppla bort alla förbrukare för att minimera urladdning, och håll omgivningstemperaturen sval med frostfri.

Om man hanterar och sköter sina batterier rätt så håller dom i flera år.

BRA BATTERI-RÅD INFÖR VINTERFÖRVARINGEN

1. ha batteriet bortkopplat från förbrukarna för att minimera självurladdning. Ta hjälp av verkstad vid behov.

2. Håll batteriet rent, genom att torka av det.

3. Ladda ditt batteri fullt inför vinterförvaringen. Undantaget är litium.

4. Underhållsladda batteriet ett par gånger under förvaringstiden eftersom alla batterier har en viss självurladdning. Använd en laddare som är avsedd för ditt batteri.

5. Förvara batteriet svalt och torrt, utan risk för frost. Ju lägre temperatur, desto mindre självurladdning.]