Batterier och laddare

Husvagnhusbil.se har batterier för din husvagn och husbil.

AGM batteri eller fritidsbatteri - vad är skillnaden?

AGM står för Absorbent Glass Mat och är den mest avancerade teknologin som finns idag. Med AGM tekniken kan man tillföra maximal prestanda till fordon med extrema cyklingar för exempelvis batteriet till bodelen i husbil eller husvagn, både beträffande laddningsmottaglighet och kapacitet. AGM-batteriets cyklingstålighet är tre gånger högre än för ett vanligt standardbatteri (AGM batterier klarar med andra ord ett större antal ur-/uppladdningar).

AGM-batteriet ger maximal säkerhet, eftersom det mellan batteriets blyplattor finns speciella glasullsmattor av mikrofiber, där all elektrolyt är bunden, vilket ger ett batteri utan flytande syra. Detta innebär att AGM-batteriet är underhållsfritt och helt läckagesäkert, vilket resulterar i extra säkerhet vid montering i exempelvis passagerarutrymmet i husbilen. På grund av AGM batteriets konstruktion kan det användas/monteras i alla positioner, även horisontellt.
Laddning av ett AGM-batteri är enkelt. Batteriladdare för för vanliga startbatterier och fritidsbatterier passar även för AGM-batterier, men vi rekommenderar CTEK 8 stegs batteriladdare som har ett speciellt optimerat läge för AGM batterier.

Fritidsbatteriet är den "klassiska" typen av batteri som byggs upp av 6 celler som vardera består av plattor som är särskilda med flytande batterivätska (syra).
Ett fulladdat fritidsbatteri klarar kyla bra. Det fryser vid ca. – 67C. Ett urladdat fritidsbatteri fryser redan vid några minusgrader vilket gör att man under vintern bör komplettera med en batteriladdare för att inte riskera att få batteriet sönderfruset.
Ett bra fritidsbatteri klarar upp mot 1000 laddcykler.
Den största fördelen med ett fritidsbatteri jämfört med ett AGM batteri är främst den låga inköpskostnaden.
Nackdelarna med ett fritidsbatteri jämfört med ett AGM batteri är främst att fritidsbatteriet har en högre grad av självurladdning, ej ger tillräcklig strömförsörjning när batteriets kapacitet understiger 50% och är mer ömtåligt än ett AGM batteri.


Förfina sökning

Jämför produkter (0)


Visar produkt 1 till 10 av 10 (1 sidor)